Uncategorized

İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır ve Şartları Nelerdir?

İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır ve işsizlik maaşı almanın şartları nelerdir? İşsizlik maaşına başvururken aranan şartlar ve işsizlik maaşından faydalanmak için gerekli olan gün sayıları. İşsizlik maaşı ne kadar ve nasıl hesaplanır?

İşsizlik Maaşında Son Durum: İşsizlik maaşı, çalışan bireylerin işten çıkmaları durumunda başka bir işe başlayana kadar geçen süre boyunca temel ihtiyaçlarını karşılamaları için devletin verdiği işsizlik ödenekleridir. İşsizlik maaşının alınabilmesi için bazı durumların gerekliliği bulunmaktadır.

İşsizlik Maaşına Başvuruda Bulunmak İçin Aranan Şartlar

  • Çalışan kişilerin işlerine işverenleri tarafından son verilmiş ise işsizlik maaşı alınabilecektir.
  • Çalışan kişilerin kandi rızasıyla işten ayrılmaları durumunda işsizlik maaşı alma gibi bir şansları bulunmamaktadır.
  • İşini kaybeden kişilerin çalışma istekleri, yetenekleri ve sağlığı olmasına rağmen kendi istekleri dışında işlerinden olmaları durumunda devlet işsizlik maaşından faydalanabileceklerdir.
  • Çalışan kişilerin çalıştıkları iş yerlerinin kapatılması durumunda devletin verdiği işsizlik maaşından faydalanılabilecektir.

İşsizlik Maaşından Faydalanmak İçin Gün Sayıları

# 600 gün boyunca sigortalı olarak çalışmaları ve işsizlik sigortası primi ödemiş olmaları durumunda 180 gün için,
# 900 gün boyunca sigortalı olarak çalışmaları ve işsizlik sigortası primi ödemiş olmaları durumunda 240 gün,
# 1080 gün boyunca sigortalı olarak çalışmaları ve işsizlik sigortası primi ödemiş olmaları durumunda ise 300 gün süre ile işsizlik maaşından yararlanma hakları olacaktır.

Not: İşsizlik maaşının süresini, işten ayrılmadan önce 3 yıl içerisindeki sigorta primleri belirlemektedir.

İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl ve Nereye Yapılır?

İşini kaybetmiş kişilerin yeni bir işe başlayana kadar insani ihtiyaçlarını karşılamaları adına devlet tarafından verilen işsizlik maaşını alabilmeleri için konuyla alakalı olarak başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

İŞKUR’a Başvuru Tarihi: İşini kaybeden bireylerin işlerinden ayrılma tarihlerinden itibaren 30 gün içerisinde İŞKUR’ a konuyla alakalı başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

İŞKUR Başvurusu: İŞKUR’ a konuyla alakalı olarak başvuruda bulunurken çeşitli kanallar kullanılabilmektedir. İŞKUR dairelerine giderek fiziksel olarak başvuruda bulunulabileceği gibi internet üzerinden İŞKUR’ un internet sitesinden ve e-devlet üzerinden de konuyla alakalı başvuruda bulunulabilmektedir.

Dikkat: İşlerini kaybeden kişilerin işsizlik maaşı başvurularını işten ayrılma tarihlerinden itibaren 30 gün içerisinde yapmamaları durumunda işsizlik maaşı alma hakları ortadan kalkmaktadır.

İşsizlik Sigortası Nasıl Hesaplanır?

# İşsizlik maaşının süresini belirlediği gibi miktarını da işten ayrılmadan 3 yıl boyunca ödenmiş olan işsizlik sigortası primleri belirlemektedir.

# İşsizlik maaşı hesaplamalarında kişilerin son 4 aylık prim ödemeleri esas kazançları dikkate alınarak hesaplanıyor ve hesaplanan günlük brüt kazancın yüzde 40’ ı olarak alınıyor.

# Hesaplanmakta olan işsizlik maaşları, asgari ücret olarak belirlenen maaş tutarının %80’ ini geçememektedir.

İşsizlik Maaşının Kesildiği Durumlar

Başvuruda bulunulan ve almaya hak kazanılan işsizlik maaşları, bazı durumlarda kesilmektedir. Bu durumlar aşağıda sıralanmaktadır.

  • İşinden ayrılan ve işsizlik maaşı alan kişilere İŞKUR’ un bulduğu ve kişilerin ayrıldıkları işlerle benzer özellikler taşıyan, kişilerin ikametgah ettikleri belediye sınırları içerisinde olan ve bulunan işlerin kişilerin son işleriyle benzer iş tanımlamaları olmasına rağmen işsizlik maaşı alan kişilerin bulunan işi kabul etmemesi durumunda işsizlik maaşları bir daha verilmemek üzere kesilmektedir.
  • İşsizlik maaşı almaya hak kazanan kişilerin işsizlik maaşı aldıkları dönem boyunca kayıt dışı olarak çalıştıkları kurum tarafından tespit edilirse maaşları, bir daha yeniden başlatılmaksızın kesilmektedir.
  • İŞKUR’ un işsizlik maaşı alan kişilere önerdiği meslek geliştirme, meslek edindirme ve yerleştirme eğitimlerini haklı nedenler göstermeksizin reddeden kişilerin ve ayrıca kurum tarafından önerilen eğitimleri kabul etmelerine karşın eğitimlere haklı gerekçeler sunmadan katılmayan ve kurumun çağrılarını yanıtsız bırakan kişilerin işsizlik maaşları kesilmektedir. Maaşların kesilmesine neden olan durumların ortadan kaldırılması ile birlikte kesilen işsizlik maaşları tekrardan alınabilecektir.

2021 İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

Alınacak olan işsizlik maaşlarının en düşüğü 420 TL en yükseği ise 2.840 TL’ dir. Oranlar, asgari ücretin %40’ ı ve %80’ i olarak hesaplanmaktadır. Kazanılan işsizlik maaşlarından yalnızca damga vergisi kesilmektedir.

İşsizlik Maaşı Alabilmek İçin Kritik Süre

İşsizlik maaşı almak isteyen kişilerin işlerinden ayrılmalarından itibaren 30 gün içerisinde İŞKUR’ a başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

İşsizlik maaşı için yapılacak başvurular fiziksel olarak İŞKUR binalarından yapılabildiği gibi İŞKUR resmi internet sitesinden ve e-devlet aracılığıyla da yapılabilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu